Pachamama România

Pachamama România

Drepturile Ecosistemului Roșia Montană

Status: Fundraising

Ecosistemul Roșia Montană este o entitate vie ce ar trebui să aibă drepturi legale, cum ar fi: dreptul de a exista, a se regenera și a evolua natural; dreptul la aer, apă, sol curate etc.

[ Show more ]
0% Complete

0 RON

Sumă:

1

Galantomi:

0

Donații:

10,000 RON

Target:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

CE SUNT DREPTURILE NATURII?

„Drepturile Naturii” este un proiect legislativ prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice. Reprezintă recunoașterea și onorarea faptului că Natura are drepturi, la fel cum și ființele umane au.

CINE A INIȚIAT ȘI SUSȚINE DREPTURILE NATURII?

Proiectul Drepturilor Naturii a fost inițiat de către Alianța Globală pentru Drepturile Naturii – o mișcare mondială care lucrează pentru a crea și întări comunitățile umane care respectă și apară Drepturile Mamei Terra.

Ne dorim ca și în România să implementăm pentru început în localitatea Roșia Montană pentru Masivul Cârnic drepturi juridice, așa cum multe monumente al naturii au primit în diverse locuri ale lumii.

Ecosistemul Roșia Montană este o entitate vie, ca orice alt ecosistem din România și din întreaga lume, ce ar trebui să aibă drepturi legale, care să includă, dar nu să se limiteaze la:

 

a)     drepturile de a exista, de a înflori, de a se regenera și de a evolua în mod natural;

b)     drepturile la restaurare, recuperare și conservare;

c)     dreptul la un mediu natural sănătos;

d)     dreptul la biodiversitate naturală;

e)     dreptul la un sistem climatic sănătos și stabil;

f)      dreptul la aer curat și nepoluat;

g)     dreptul la sol curat și nepoluat;

h)     dreptul la apă abundentă, pură, curată și nepoluată;

i)      dreptul de a-și îndeplini funcțiile sale naturale;

j)      dreptul de a fi protejat împotriva oricăror activități care interferează sau încalcă aceste drepturi.

 

Drepturile cetățenilor

 

Toți cetățenii au dreptul la un Ecosistem Roșia Montană sănătos și înfloritor.

 

Toți cetățenii au dreptul la protecția și la conservarea patrimoniului cultural și a valorilor istorice ale Roșiei Montane, inclusiv a celor identificate în solicitarea pe care Statul român a adresat-o UNESCO în anul 2016 pentru înscrierea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial.

 

UNDE AU FOST ADOPTATE DREPTURILE NATURII?

În anul 2008, Ecuador devenea prima țară din lume care adopta legal în Constituția sa Drepturile Naturii.

Articolul 71 din Constituția Ecuadoriană : “Natura sau PACHAMAMA, unde viața se reproduce și există, are dreptul la existență, să persiste, să își mențină și să își regenereze ciclurile vitale, structura, funcțiile și procesele evolutive. Orice persoană, om, comunitate sau națiune poate solicita respectarea drepturilor mediului natural în fața organelor publice …”

Articolul 72: “natura are dreptul de a fi complet restabilită”

În 2006, Tamaqua Borough din Schuylkill County, Pennsylvania devenea prima comunitate din Statele Unite care recunoaște drepturi legale pentru natură. Ei i s-au alăturat comunități din Maine până în  Maryland și din Virginia până în  New Mexico care propun legi pentru Drepturile Naturii, urmate de California și Hawaii (în total 36 de comunități).

De asemenea, sunt grupuri pentru protecția mediului în Nepal, Italia, Noua Zeelandă și Australia care promovează cu tărie Drepturile Naturii în legile din țările lor.  

În Aprilie 2010 a fost adoptată “Declarația Universală a Drepturilor Mamei Terra” la Conferința Mondială despre Schimbările climatice organizată în Bolivia.

DE CE DREPTURILE NATURII?

o   Drepturile reprezintă cel mai înalt nivel de protecție pe care legile îl pot oferi;

o   Natura ar deveni un subiect al legii cu personalitate juridică şi cu drepturi de sine stătătoare. În acest moment, natura este văzută ca o resursă, o proprietate. Economia verde se raportează încă la natură ca la un capital care poate fi vândut și cumpărat de pe piața mondială;

o   Se restabilește relația de armonie dintre om și natură;

o   Legile privind mediul eşuează. În ultimii 50 de ani de când a apărut legislația pe mediu, peste jumătate din biodiversitate a dispărut. Sistemul legislativ care încurajează creşterea economică legitimează actele care conduc la distrugerea naturii.

 

Și TU poți contribui la această cauză prin care ne dorim ca Natura să fie recunoscută ca o Ființă Vie cu drepturi juridice. Este nevoie să desfășurăm o campanie de informare și conștientizare privind relația noastră cu natura și importanța vitală a acesteia pentru continuitatea vieții noastră pe planeta Terra. Aveți la dispoziție următoarele posibilități:

- donații individuale în contul Pachamama România: RO85 PIRB 4236 7320 8900 1000, deschis la PIRAEUS BANK, specificând ”Donație pentru Drepturile Naturii;

- donând ziua de naștere a voastră pe galantom.ro;

- asumarea unei provocări pe 30 zile pentru care prietenii și cunoscuții să doneze (Ex: renunțarea la un viciu, sport în fiecare zi, practicarea unei tehnici care știi că-ți va aduce beneficii etc.) pe galantom.ro;

- redirecționarea impozitului pe venit (Formularul 230);

- redirecționarea impozitului pe profit (Contract de sponsorizare), în cazul în care aveți firmă.

 

Pentru mai multe detalii, ne poți scrie pe adresa de mail pachamamaromania2011@gmail.com sau ne poți contacta la numărul de telefon 0732661743.

Aici aveți 2 filmulețe reprezentative pentru campania Drepturilor Naturii:

ü  She's Alive: https://www.youtube.com/watch?v=nGeXdv-uPaw&t=2s   ü  Pământul este Mama noastra - Arkan Lushwala: https://www.youtube.com/watch?v=Du30W7TC7LM  

Să arătăm împreună puterea unității și a solidarității!

Împreună pentru o lume mai bună!